Text: Eibar “Utmanar eliten mot alla odds”

Eibar: Utmanar eliten mot alla odds
Reportage

Publicerad i Svenska Dagbladet – 15 Maj 2016
Original: http://www.pressreader.com/sweden/svenska-dagbladet/20160515/282007556614480

 


KOLLEKTIV DRÖM Det minsta laget från den minsta staden någonsin att nå den spanska högsta divisionen, och väl där räckte budgeten inte till. SD Eibar är klubben som trotsade alla odds och skrev in sig i fotbollens stora historiebok.

 

picture1

SD Eibars blåröda flaggor pryder många platser i staden. Färgerna kommer av att den baskiska klubben för många år sedan fick låna Barcelonas tröjor.

 

Eibar är en liten industristad, intryckt i en dal mellan de baskiska bergen, som länge varit förbisedd av utomstående. Men nu har Eibar transformerats till en sagovärld. De knappt 27000 invånarna lever sedan två år tillbaka i en dröm, så osannolik att de flesta fortfarande knappt kan förstå att den är sann.

 

Ur varje fönster hänger blåröda flaggor, samma sak i varje bar, restaurang och butik. Eibar lever för sitt fotbollslag, lever på grund av sitt fotbollslag.

 

I åratal vaknade staden 07.35 varje morgon av den tjutande sirenen från Alphafabriken. Det var innan industriella krisen slog till på 1980-talet, Alphafabriken revs och krisen drabbade Eibar hårt. Men sirenen ljuder än. Den har förflyttats till SD Eibars hemmaarena och tjuter en timme före varje match för att meddela att det är dags att gå på fotboll.

 

Amatörlaget blev stadens räddning då industrin kollapsade. Supportrarna ser det som hemligheten till framgången: laget före jaget. I Eibar är ingen ensam stjärna, här jobbar alla hårt tillsammans. Med den mentaliteten klarade klubben två raka uppflyttningar – från den spanska tredjedivisionen till La Liga.

 

–Hårt arbete, ödmjukhet, uppoffring och jordnära spelare med rötter i Eibar – det är vårt framgångsrecept, säger Yarey Arostegui.

 

–Vi är en liten klubb med lite pengar, men till skillnad från andra klubbar använder vi inte pengar vi inte har. Vi har inga skulder, vi sköter vår ekonomi. Det är också en del av framgången, inflikar Igor Mayora Zaldivar.

 

Yarey och Igor tillhör “Eskozia la Brava”, klubbens officiella supportergrupp som grundades 2001. De har, som vanligt, samlats på Bar Gubril, några hundra meter från arenan.

 

Under de senaste två åren har många nya besökare kommit hit och den här kvällen har ett gäng skottar hittat till Bar Gubril.

 

Uppmärksamheten från resten av världen är dock fortfarande något ny och ovanlig.

 

– Bara det att du är här, att utländska journalister kommer hit och är intresserade av Eibar, det är helt orealistiskt. Hade någon sagt det till mig för något år sedan hade jag bara skrattat, säger Yarey och fortsätter:

– Det är en dröm vi lever, en dröm som har blivit verklighet. Det är fortfarande svårt att förstå och den tar aldrig slut.

 

Få hann förstå vad som egentligen hände. Helt plötsligt kom Barcelona och Real Madrid till lilla Ipurua. Eibars hemmaarena, som tar knappt 6 000 åskådare, är den tveklöst största byggnaden i staden.

 

Medan Lionel Messi och Cristiano Ronaldo hämtar in monsterlöner får spelarna i Eibar själva betala om de vill ha mer än en matchtröja under säsongen. Fram till 2014 fanns ingen träningsplan och för bara tre säsonger sedan hoppade spelarna av bussen efter match för att åka iväg till sina “riktiga” jobb.

 

Genom åren har Eibar mest agerat farmarklubb till Baskiens giganter Real Sociedad och Athletic Club. Allt förändrades när Gaizka Garitano, en oerfaren tränare som tidigare hade misslyckats i klubbens B-lag, tog över 2012.

 

Två chockartade ligavinster senare var klubben plötsligt i La Liga.

 

Eibar spelar i rött och blått för att klubben en gång i tiden lånade ett matchställ från Barcelona. Baskerna firade dessutom avancemanget till La Liga med Barcelonas konfetti, ett billigt köp sedan katalanernas guldfest ställts in.

 

I Eibar tänker man smart, ekonomiskt. Det gör klubben unik i Spanien, och det höll på att kosta en La Liga-plats.

 

När klivet upp i den professionella fotbollen togs trädde även en lag i kraft i Spanien som säger att varje klubb måste ha ett eget kapital som motsvarar 25 procent av de genomsnittliga kostnaderna för alla lag i andradivisionen.

 

Eibar var tvunget att öka sitt kapital på grund av andra klubbars vanskötsel. På 72 dagar behövde baskerna dra in 1,7 miljoner euro, annars skulle det bli tvångsdegradering till tredjedivisionen.

 

På nytt trotsade baskerna alla odds. En gräsrotskampanj, “Rädda Eibar”, inleddes. Kampanjen fungerade, pengarna kom in och utöver det 10000 nya aktieägare från 60 länder.

 

– När vi spelade i andradivisionen hade vi endast två officiella supportergrupper, nu har vi 19 från hela världen. USA, Japan, Kina, Polen, Cypern… Ingen visste vilka vi var, nu pratas det om oss överallt, säger supportern Roberto Gascón stolt.

 

Det såg dock ut att bli ett kort besök i den spanska högstadivisionen för Eibar som åkte ut direkt. Men då Elche inte hållit sig inom de ekonomiska fair play-ramarna fick Eibar deras plats.

 

– Jag vet inte hur länge den här drömmen kommer att hålla. Men just nu är vi i Primera och vinner vi i kväll är vi där nästa säsong också. Vi tar det ett år i taget, en match i taget, säger Roberto Gascón.

 

Sirenen tjuter. Det är dags att röra sig mot Ipurua. Kvällens match är extra speciell, derby mot Real Sociedad. Seger innebär att Eibar, med fem omgångar kvar, matematiskt säkrat en tredje säsong i högsta divisionen.

 

Då domaren Mario Melero 90 minuter senare blåser i pipan har hemmalaget vänt 0–1 underläge till vinst. Speakern höjer rösten och skriker ut det supportrarna redan börjat sjunga ”Eibar es de primera, Eibar es de primera” (Eibar är i högstadivisionen).

 

Den lilla staden mellan de baskiska bergen svävar på moln. Årets säsong är den bästa i klubbens historia. Drömmen fortsätter minst en säsong till.

 

Hårt arbete, ödmjukhet, uppoffring och jordnära spelare med rötter i Eibar. Supportern Yarey Arostegui förklarar lilla Eibars framgångskoncept.

 

- Alexandra Jonson

 

13227638_10154002005656049_776215490443392809_o